Public Outreach

Astronomi ve Uzay Bilimleri alanına yönelik seçilmiş bazı etkinlikler

TÜBİTAK Bilim Söyleşileri Programı

(Prof. Dr. Berahitdin Albayrak anısına...)

Tarih: 13 Aralık 2019

Yer: Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Antalya

TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri Müdürlüğü tarafından Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde düzenlenen etkinlik kapsamında 180 lise öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilen söyleşi programı kapsamında lise öğrencilerine yönelik "Bir Yıldız Tozu Hikayesi: Astrofiziksel Bakış" başlıklı bir sunum gerçekleştirildi.

senlik_1 senlik_4 senlik_3

 


 

calistay_1

Galactic Astronomy Workshop

Tarih: 12-13 September 2019

Yer: İstanbul University, İstanbul

http://astronomi.istanbul.edu.tr/calistay2019/index.php

See the following vıdeo link for presentation (min. )

https://www.youtube.com/watch?v=LYilm7eOVHc

galaktic_as_eng

 


1. Lisansüstü Echelle Tayfbilim Yaz Okulu

Tarih: 1-5 Temmuz 2019

Yer: Ege Üniversitesi Gözlemevi, İzmir

http://www.echelleyazokulu.com/

Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi’nden bilim insanlarının katılımları ile  lisansüstü düzeydeki genç araştırmacılar için tez ve bilimsel çalışmalarında kullanabilecekleri şekilde bir içerik ile donatılmış başarılı bir organizasyon. Yaz okulu, Türkiye’de kimyasal bolluk analizi üzerine farklı Astrofiziksel uygulamaları içerecek şekilde kurgulanmış ilk yaz okulu olma özelliğini de taşımaktadır.

Bu yaz okulu ile katılımcıların yer tabanlı gözlemsel ham tayf verilerin kimyasal bolluk analizi için uygun hale getirilmesine kadar olan bir dizi alt süreci yönetebilecekleri düzeyde bir bilgi birikimine sahip olmaları amaçlanmıştır. Türkiye'de lisansüstü programlara kayıtlı 20  öğrencinin katılımı ile Ege Üniversitesi Gözlemevi ev sahipliğinde gerçekleştirilmiş yaz okulu programı STARLINK ve IRAF yazılımlarının tayf kütüphanelerine ek olarak Python betik dilinde hazırlanmış grafik arayüzlü program iSpec yardımı ile yürütülen uygulamalar ile güçlendirilmiştir. Teorik konu anlatımları ve paralel olarak gerçeklenen uygulamalar eşliğinde ve her anı etkileşimli olarak gerçekleştirilen yaz okulu esnasında lisansüstü düzeyde eğitim görecek ve görmekte olan araştırmacılar ile tecrübi bilgi ve deneyimler ile ilgili paylaşımlarda bulunulmuştur. Yaz okulu sonrası katılımcılardan alınan olumlu geri dönüşler bu ve benzeri yaz okullarına olan ihtiyacı açıkça vurgular niteliktedir. Benzeri yaz okullarının her yıl geleneksel bir formatta ve bir tema belirlenerek düzenlenmesi planlanmaktadır.


TÜBİTAK Bilim Söyleşileri Programı

Tarih: 2 Mayıs 2019

 Yer: Ümraniye Anadolu İmam Hatip Lisesi, İstanbul

 İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından da  "Sosyalleşen Okullar Gülümseyen Çocuklar" projesi kapsamında desteklenen etkinlik kapsamında Ümraniye Anadolu İmam Hatip Lisesinde yaklaşık 500 lise öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilen söyleşi programı kapsamında lise öğrencilerine meslek olarak Astrofizik tanıtıldı. Konuşmada Astrofizik ve temel bilimler ilişkisine vurgu yapıldı.

bilim_soylesi_4 bilim_soylesi_poster bilim_soylesi_5

 


Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü - Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi İşbirliğinde

 Liselerarası Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

 Proje hazırlama eğitimi

Tarih: 16 Ocak 2019

 Yer: Antalya Falez Uygulama Oteli, Antalya

Antalya İl Milli Eğitim müdürlüğü vw Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi işbirliğinde organize edilen liseler arası matematik ve fen bilimleri proje yarışması kapsamında Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Teknoloji alanlarında düzenlenecek liselerarası proje yarışması için Antalya ili içersinde yer alan tüm lise ve dengi okullardan seçilen öğretmenlere "Proje Nasıl Yazılır?" konulu eğitim seminerleri düzenlenmiştir. Etkinlik kapsamında proje hazırlık sürecine dair genel bilgiler hususunda paylaşımda bulunulmuş ve ilgili alanlarda seçilmiş örnek proje içerikleri yardımı ile proje yazım sürecine dair önemli hususlara vurgu yapılmıştır.

proje_sunum


TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Lisans Öğrencileri Yaz Programı (LOYP)

Tarih: 13-18 Ağustos 2018

Yer: TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Bakırlıtepe Yerleşkesi, Antalya

LOYP programı Astronomi ve Uzay Bilimleri alanında öğrenimlerini sürdürmekte olan başarılı öğrencilerin profesyonel astronomlar ile bir araya gelmesini sağlayan bir yaz programıdır. Amaç mesleki yaşantıları esnasında lisans programlarında edinmiş oldukları bilgilerin pratiğe dökülmesinin sağlanması ve uzay bilimleri ve Astrofizik kapsamında uzamanlaşabilecekleri potansiyel alanların tanıtılmasıdır. Program Tübitak Ulusal Gözlemevi tarafından 2500 m rakıma sahip Bakırlıtepe yerleşkesinde yürütülmektedir. Katılım başvuru değerlendirme süreci sonrasında belirlenen öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilen bu yaz programı esnasında katılımcılara seçilmiş teorik ve uygulamalı dersler aktarıldı. Teorik dersler gece teleskoplar eşliğinde gerçeklenen gözlemler ile pekiştirildi. Program esnasında küme gözlemleri, temel gökyüzü bilgisi, temel küresel astronomi içeriği uygulamalar eşliğinde yürütüldü.

tug_katilimcilar tug_bakirlitepe

Beyzanur GÜMÜŞ (Samsun Ondokuz Mayıs Üni., Fen Bilgisi Öğretmenliği)

Merve Nur AKTAŞ (Ahi Evran Üni., Fen Bilgisi Öğretmenliği)

Anastasiya YILMAZ (Boğaziçi Üni., Fizik Öğretmenliği)

 


Antalya Anadolu Lisesi Fizik ve Teknoloji Topluluğu Öğrencileri Bölüm Ziyareti

 Tarih: 11 Kasım 2016

Yer: Akdeniz Üniversitesi, Fen Fakültesi, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü

11 Kasım 2016 – M.E.B Antalya Anadolu lisesi 9-10 ve 11. sınıf öğrencilerini içerir yaklaşık 50 kişilik Fizik ve Teknoloji Topluluğu Sn. Mehmet Erhun DEMİROK eşliğinde bölümümüzü ziyaret etti. Öğrencilere bölümümüz Uzay Fiziği Anabilimdalı öğretim üyemiz Doç. Dr. Timur ŞAHİN tarafından Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü üzerine ve genel olarak Astrofizik temelli çalışma alanlarına yönelik mesleki bilgilendirme amaçlı interaktif bir sunum gerçekleştirildi. Türkiye ve dış dünyada alana yönelik lisans ve lisansüstü düzeyde çalışmaları destekleyecek temel gereksinimler üzerinde yaklaşık 2 saatlik bir süre zarfında ve Fen Fakültesi B-Blok konferans salonunda gerçekleştirilen sunum esnasında genel çerçevede Fizik ve Matematik anabilimdalları ile olan ilişkiler ve alana yönelik temel gereksinimler vurgulandı ve popüler Astronomi başlıkları üzerinde içerdikleri fiziksel yasalar vurgulanarak bilgilendirme yapıldı. Benzeri etkinliklerin özellikle kariyer seçim aşamasında olan ortaöğretim öğrencilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda tekrarlanması planlanmaktadır. 

Eklenme tarihi :5.10.2023 16:02:30
Son güncelleme : 5.10.2023 16:26:07